A Tourist Is Waiting for You
Kassandra Wellendorf & Simon Løvind 2005
Interactive sound- and video installation
Exhibited in Denmark, Germany, Sweden, Iceland, Faroe Islands & Greenland

Project description (in danish)
A Tourist is Waiting for You er en interaktiv lyd- og videoinstallation, der tager udgangspunkt i turistens møde med det spektakulære i den voldsomme natur - i dette tilfælde det islandske vandfald Dettifos.

Turistindustrien og dens brochurer spiller ofte på illusionen om, at den enkelte turist kan købe - og dermed opnå - en sublim oplevelse af at sta? alene foran den storslåede natur. Denne illusion indebærer, at man 'glemmer' de andre turister, som man deler oplevelsen med. Man betragter ikke sig selv, men kun de andre som turister. Men når man som turist ankommer til destinationen for sin rejse, mødes man jo oftest af et hav af andre turister, der i nogle tilfælde forhindrer en i at opna? den individuelle naturoplevelse. Hermed kan det være svært at finde det perfekte udsigtspunkt til det perfekte billede, der netop kan mime eller opretholde illusionen om at man er alene med naturen.

Installationen parafraserer dette fænomen ved at vise en videoprojektion af et stort vandfald i konstant fald, mens udstillingsrummet er fyldt af en elektronisk rumlen, der mimer den voldsomme lyd af faldende vandmasser. Foran projektionen er et kunstigt landskab adskilt fra det øvrige udstillingsrum via en indhegning. Udenfor indhegningen sta?r tre udsigtsplateauer. Når beskuerne nærmer sig installationen, opfanger sensorer deres tilstedeværelse, og der dukker turister op i videobilledet - og hermed imellem beskueren og vandfaldet. Jo flere besøgende, jo mere spærres beskuerens frie udsigt til vandfaldet. Når man stiller sig direkte op på e?t af de særlige udsigtsplateuer for at tage spetaklet i åsyn, stirrer man direkte ind i ryggen pa? turisten i billedet foran sig.

Værket leger med beskuerens oplevelse ved at søge at forhindre oplevelsen af det, der umiddelbart forventes. Når man betragter værket, spærrer det samtidigt for ens eget udsyn. På samme måde spærres det frie udsyn for beskueren bagved i selve udstillingsrummet. Dermed ender værket i lige så høj grad med at udstille beskueren, der betragter sig selv, som det udstiller den iscenesatte naturoplevelse.

Projektion ca. 4 x 2,7 m.
Installeret landskab med plateauer ca. 6 x 6 m.

Fotograf: Dan Säll
Visuel fx: Bill Shearmann
Lyddesign: Jens Danielsen
Props: Totalproduktion

Støttet af:
Billedkunstrådet
Danmarks Designskole

Still from projection
: Still from projection

Magdeburg, Germany
: Magdeburg, Germany

Faroe Islands, Nordens Hus
: Faroe Islands, Nordens Hus